Les 7:

 

Het belang van het gebed in de Islam kan niet voldoende benadrukt worden. Het is de tweede pilaar van de Islam, na de geloofsgetuigenis waarmee men de Islam binnen treedt. Het gebed is verplicht gemaakt voor alle volken.

 

Het belang van het gebed wordt in vele uitspraken van de Profeet onderstreept. De Profeet heeft gezegt: "Het eerste waar de dienaar rekenschap over moet afleggen op de Dag des Oordeels is het gebed. Als dit in orde is, dan zal de rest van zijn daden ook in orde zijn en als dit verdorven is, dan is de rest van zijn daden ook versorven." (At-Tabaraani, sahih bevonden door Al-Albaani)

 

Het gebed dat reinigt de mens, dat kun je concluderen uit de volgende hadith van de Profeet waarin hij zei: "Als een persoon een rivier voor zijn deur zou hebben en hij daarin vijf keer per dag zou baden, denken jullie dat er nog viezigheid op hem zou achterblijven?" De mensen zeiden: "Geen enkele viezigheid zou op hem achterblijven." De Profeet zei: "Dit is net als de vijf gebeden dagelijkse gebeden; Allah wijst er de zonden mee weg." (Al-Bukhari en Moeslim)

 

We hebben een aantal veel voorkomende fouten in het gebed besproken:

 

1. Het eerste fout dat vaak wordt gemaakt is de Takbieratul Ihram(het zeggen van Allahoe Akbar aan het begin van het gebed). Hierbij moet je de handen PLAT en met de vingers tegen elkaar aan richting Qibla richten.

 

2. Het tweede fout dat vaak gemaakt wordt is het haasten in het gebed. Eén van de ernstigste vormen van diefstal of bedriegen, is bedriegen in het gebed. De Boodschapper van Allah heeft gezegd: “De ernstigste soort dief is degene die steelt van zijn gebed.” De mensen vroegen, “O Boodschapper van Allah, hoe kan iemand van zijn gebed stelen?” Hij zei: “Door rukoo’ en sujood niet goed te doen.” (Abu Dawood in saheeh al Jaami')

 

Een ander bewijs voor het feit dat gehaast bidden je gebed ongeldig kan maken is de overlevering van Aboe Hoerayrah dat de Profeet de moskee binnenging en er kwam een man binnen en verrichte het gebed. Wanneer hij de Profeet wou hroeten zei De Profeet tegen hem: “Ga terug en bid, want je hebt niet gebeden.” De man ging terug en deed zijn gebed opnieuw, ging weer naar de Profeet toe, die weer zei: “Ga terug en bid, want je hebt niet gebeden.” De man deed hetzelfde en voor de derde keer zei de Profeet: “Ga terug en bid, want je hebt niet gebeden.” De man antwoordde verontwaardigd: “Bij Degene Die jou de waarheid heeft gezonden, ik kan niet beter dan wat u net heeft gezien, leer het me!” De Profeet zei: “Zeg Allahoe Akbar, lees de Qoer’aan rustig en buig(rukoe') totdat je rustig bent. Sta weer op totdat je rustig bent. Kniel neer(sujood) totdat je rustig bent. Zit tot je rustig zit en kniel neer(sujood) totdat je stabiel bent.”

 

3. De derde fout die vaak voorkomt is het handelen in het gebed voordat de imam heeft gehandeld. Het eerder dan de imam handelen is verboden naar aanleiding van de volgende woorden van de Profeet: “Is degene die zijn hoofd heft vóór de imaam dan niet bang dat Allah zijn hoofd in de hoofd van een ezel verandert? Of dat Hij zijn gestalte verandert in die van een ezel?”[Bukhari]

 

Dit is een dreigement voor degene die eerder dan de imam handelt. Het is zo dat de dreigement alleen van toepassing is als iemand iets haraam doet of dat hij een plicht niet verricht.  Het is ook vastgesteld dat de Profeet zei: “De imam is vastgesteld opdat mensen hem zullen volgen. Als hij takbier verricht, verricht het dan ook. Verricht pas de takbier als hij het verricht. En als hij roekoe’ verricht, verricht het dan ook. Doe de roekoe’ pas als hij het heeft verricht. [Bukhari]

 

4. De vierde fout dat vaak voorkomt in het gebed is de houding tijdens knieling naar de grond(sujood). Bij deze houding dien je je vingers plat, bij elkaar en richting qibla te richten. Het is verplicht je onderarmen van de grond te houden. Het is tevens ook verplicht je voorhoofd, neus, knieën, handen en tenen stevig op de grond te houden. Met de tenen richting qibla.

 

Gegevens

 

Moskee Arrahman Boskoop

Vogellaan 89

2771 KJ, Boskoop

Nederland

 

0172-212460

 

info@arrahmanboskoop.nl

 

www.arrahmanboskoop.nl

 

www.facebook.com/arrahmanboskoop

 

www.twitter.com/arrahmanboskoop

Bankgegevens

 

Betaalrekening

Bank: ABN AMRO

IBAN: NL48 ABNA 0569 5154 08

 

Spaarrekening

Bank: ABN AMRO

IBAN: NL10 ABNA 0407 1958 07

 

Onderwijs:

Bank: ABN AMRO

IBAN: NL93 ABNA O597 2630 00